top of page

İZMİT AKARÇEŞME ERKEK TALEBE YURDU

AKARÇEŞME TALEBE KÜLTÜR KOMİSYONU (ATAK) YÖNETMELİĞİ

 

1-Komisyonun Amacı

 

MADDE 1

 

     Akarçeşme Talebe Yurdu’nda sosyal ve kültürel amaçlı etkinlikler düzenlemek. Üniversite talebelerine yapılan organizasyonlarda, sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi ve talebelerimizin boş zamanlarını değerlendirmesini hedeflemektedir. Bu amacı gerçekleştirmek için komisyon, aşağıdaki faaliyetleri gerçekleştirir;

 

a)Geziler düzenlemek, gezi organizasyonlarında bulunmak ve üniversite talebelerine farklı yörelerin kültürlerini tanıtmak.

 

b)Konferanslar, seminerler, paneller ve söyleşiler düzenleyerek farklı alanlarda deneyimli ve tecrübeli uzmanların bilgilerinden talebelerin faydalanmasını sağlamak.

 

c)Kitap fuarı düzenlemek, kitap ve yazar tanıtımı yapmak.

 

ç) Akarçeşme Talebe Yurdu’nun tanıtımı için panel, bilgi yarışmaları düzenlemek; fuar, kermes vb. programlarda yer almak.

 

d) Sinevizyon ve belgesel gösterimleri yapmak.

 

2-Komisyonun Adı, Amblemi ve Sloganı

 

MADDE 2

 

     Komisyonun adı “Akarçeşme Talebe Kültür Komisyonu” dur. Kısaltması “ATAK” şeklindedir. Komisyonun amblemi 15. Maddede verilmiştir. Sloganı ise “Hep Birlikte, Daha İyi Bir Geleceğe…” olarak belirlenmiştir.

 

3-Üyelik

 

MADDE 3

 

     Üyeler Akarçeşme Talebe Yurdu talebelerinden oluşmaktadır. Her talebe bir veya birden fazla komisyona üye olma hakkına sahiptir. Ancak, başka bir komisyon yönetiminde yer alan kişiler, kültür komisyonu yönetiminde yer alamazlar. Komisyona kaydolan talebeler, üyelere sağlanan tüm imkânlardan yararlanır ve etkinlikler için sorumluluk yüklenir. Her üyenin bir oy hakkı vardır. Topluluk faaliyetlerinden yararlanmada öncelik hakkı bu üyelerindir.

 

Üyeler;

 

a)Komisyon içerisinde düzenlenen her türlü etkinliğe aktif olarak katılırlar.

 

b) Aktif üyeler, genel kurula oy çoğunluğu ile katılırlar.

 

c) Yıllık ve Dönemlik çalışma programının oluşumunda söz sahibi olurlar.

 

d) Komisyon etkinliklerinde aktif görev alabilirler.

 

e) Seçme ve seçilme hakkına sahiptirler.

 

f) Gerektiğinde komisyon organlarında seçimle veya akademik başkan tarafından atanarak görev alabilirler.

 

4-Üyelikten Çıkarma

 

MADDE 4

 

a)Üyeler komisyonun amacını aşan ve yasal olmayan, ahlaki sınırları aşan davranışları tespit edildiğinde komisyon yönetimi tarafından üyelikten düşürülebilir.

 

b)Komisyona üye olan herkes, Yönetim Kurulu Başkanlığı'na gerekçe bildirerek istedikleri anda üyelikten çıkabilirler.

 

c)Komisyon yönetmeliğine aykırı davranmak, Yönetim Kurulu Toplantılarından ve çalışmalarından üç kere özürsüz olarak uzak kalmak, verilen görevleri yapmamak, görev almaktan kaçınmak ve böylelikle komisyonun yaşamasına ve amaçlarına karşı ilgi göstermemek üyelikten çıkarılmayı gerektirir.

 

5 -Genel Kurul

 

MADDE 5

 

     Akarçeşme Talebe Kültür Komisyonu üyeleri genel kurulu oluşturur. Her ders yılı başında ve dönem başlarında toplanarak yıllık ve dönemlik çalışma programlarını oluşturmak, değerlendirmek, denetlemek ve işleme koymak için toplanırlar. Yapılacak etkinlikler öncesinde de etkinlik çalışmaları için yönetim kurulunun belirlediği şekilde toplatı yaparlar.

 

5.1. Genel Kurulun Görevleri

 

a) Yönetmelik doğrultusunda komisyonun amaç ve çalışma hedefleri yönünde kararlar almak.

 

b)Organların istek ve önerisini karara bağlamak.

 

c) Yönetmelikte belirtilen yetkileri kullanmak.

 

ç) Öğretim yılı başı Genel Kurul toplantısında gelecek dönem etkinlik raporunu onaylamak, öneriler sunmak, Komisyon yönetmeliğini onaylamak, değişiklik önerilerini görüşüp karara bağlamak.

 

d) Öğretim yılı sonu Genel Kurul toplantısında topluluğun biten etkinlik dönemine ilişkin raporunu, bilanço ve gelir gider çizelgesini, Danışma ve Denetleme Kurulu’nun raporlarını incelemek. Yönetim Kurulu’nun başkan ve yardımcıları ile Danışma ve Denetleme Kurulunu mevcut adaylar arasından seçmek.

 

6-Yönetim Kurulu

 

     Yönetim Kurulu, komisyon üyelerinden meydana gelir. Yönetim Kurulu, genel kurulda, üyeler tarafından seçilen, 3 (üç) asil ve asil üye sayısı kadar yedek üyeden oluşur. Yönetim Kurulu; Genel Kurul, Danışma ve Denetim Kuruluna karşı sorumludur.

 

MADDE 6

 

a)Yönetim Kurulu, komisyonun idari organı olup çalışmaları en iyi şekilde yürütülmesinden, denetlenmesinden, tüzüğün uygulanmasından topluluğun mali gelir ve giderleri ile demirbaş eşyaların korunmasında birinci derecede sorumludur. Yönetim kurulu, komisyon başkanı, başkan yardımcısı, yazman ve sayman olmak üzere 3 üyeden oluşur. Yönetim kuruluna gerektiği durumlarda iştirak etmek üzere 3 yedek üye de yönetim kuruluna seçilir.

 

b)Yönetim Kurulu üyeleri Genel kurul tarafından seçilir. Yönetim Kurulu her yıllık genel kurul toplantısından sonra göreve başlar ve bir sonraki yıllık genel kurul toplantısına kadar göreve devam eder.

 

c)Yönetim Kurulu faaliyet programını gerçekleştirmek ve komisyonun amaçlarına ulaşabilmesi için tüzük ve yönerge dâhilinde her türlü kararı alma yetkisine sahiptir.

 

d)Yönetim Kurulu öğretim dönemlerinde ayda bir toplanır gerekli görülmesi halinde başkanın çağrısı ile olağan üstü de toplanabilir.

 

e)Mazeretsiz olarak toplantıya üst üste 3 defa katılmayan topluluk üyesi yönetim kurulu kararı ile topluluktan çıkarılır.

 

f)Yönetim Kurulu topluluğu bağlayan her türlü yazışma ve denetleme işlemini yürütür.

 

g)Yönetim Kurulu belirtilen toplantı yeter sayısının altına düşmesi durumunda yedek üyelerle yönetim işlerini yürütür.

 

h)Yönetim Kurulu uygun görmesi veya üyelerden bir başvuru yapılması halinde sosyal kültürel toplumsal ve felsefi konularla ilgili alt komisyonlar oluşturabilir.

 

6.1. Yönetim Kurulunun Görev ve Sorumlulukları

 

a) Genel Kurul Toplantılarının gün, saat ve yerini belirler, Karar Defterine işler ve Danışma ve Denetleme Kuruluna iletir.

 

b) Yapılan görev dağılımı ile oluşturulan alt çalışma gruplarındaki görevlendirmeleri 1 (bir) hafta içinde Danışma ve Denetleme kuruluna bildirir.

 

c) Danışmanın sorumluluğunda komisyonun faaliyetlerinin amacına uygun gerçekleştirilmesini sağlar, Genel Kurul kararlarını uygular.

 

ç) Danışmanın gözetiminde almış oldukları kararları Karar Defterine işler.

 

d) Planlanan etkinliklere ilişkin proje dosyalarını hazırlar, Danışmanın onayıyla Danışma ve Denetleme Kuruluna sunar.

 

e) Yönetim Kurulunca onaylanmış etkinliklerin gerçekleştirilmesini sağlar. Etkinlik geri bildirim raporunu 1 (bir) hafta içinde; yılsonu faaliyet raporunu en geç Ağustos’un ikinci haftasına kadar Danışmanın onayıyla Danışma ve Denetleme Kurulu’na iletir.

 

f) Karar Defteri, Üye Kayıt Defteri, Demirbaş Eşya Defteri vb. defterleri usulüne uygun olarak tutar ve alınan kararları Karar Defterine işler.

 

g) Topluluğun kullanımına tahsis edilmiş mekân, alan, saha, salon ve tesisler ile araç ve gereçlerin amacına uygun olarak kullanılmasından ve denetlenmesinden sorumludur.

 

h) Topluluğa yeni üye başvurularını ve üyelikten ayrılma taleplerini inceler, karara bağlar ve Danışman aracılığıyla Danışma ve Denetleme Kurulu’na bildirir.

 

ı) Üyelikten çıkarılmayı gerektiren durumlarda gerekçeli kararını Danışman aracılığıyla Danışma ve Denetleme Kurulu’na sunar. Üyelikten çıkarılma Yönetim Kurulu Kararı ile kesinlik kazanır.

 

i) Yönetim Kurulu değişikliği söz konusu olduğunda, Divan Heyeti huzurunda genel kurul tarafından seçilen yeni yönetim kuruluna defterleri devreder.

 

7-Danışma ve Denetleme Kurulu

 

MADDE 7

 

     Genel kurul tarafından her ders yılı başında seçilen Danışma ve Denetleme Kurulu 3 asil ve 2 yedek üyeden oluşur. Komisyonun saymanlık defteri, muhtelif evrak ve demirbaş eşyanın durumu ile elde edilen gelir ve giderlerin harcamasını denetler, demirbaş eşyaların kayıtlarının uygun düzenlenip düzenlenmediğini kontrol eder. Bu denetleme sonucunda durumu bir raporla

Yönetim Kurulu’na bildirir.

 

7.1. Danışma ve Denetleme Kurulu Üyelerinin Seçimi, Görev ve Sorumlulukları

 

a)Komisyonun denetimi, Danışma ve Denetim Kurulu tarafından yapılır.

 

b) Danışma ve Denetleme Kurulu Genel Kurul tarafından seçilecek 3(üç) asil, 2(iki) yedek üyeden oluşur.

 

c) Danışma ve Denetleme Kurulu komisyonun yapacağı tüm faaliyetlerin ilgili yönerge ve komisyon tüzüğüne uygun olup olmadığını denetler.

 

ç) Danışma ve Denetleme Kurulu asil üyelerinden herhangi bir eksilme olduğunda yerine yedek üyelerden sırasıyla birisi Yönetim Kurulu Tarafından asil üyeliğe atanır.

 

8-Evraklar

 

MADDE 8

 

     Karar Defteri, Üye Kayıt Defteri, Demirbaş Eşya Defteri vb. defterler usulüne uygun olarak tutulur ve ayrıca alınan kararlar Karar Defterine işlenir. Komisyon, malzeme, üye kayıt, gelen-giden evrak ve karar defteri ile harcamalarla ilgili belge ve tutanakları bir yıl süre ile uygun yerde muhafaza etmek zorundadır.

 

a) Karar defteri: yazman tarafından tutulur ve saymana zimmetlenir.

 

b) Üye kayıt formları: isimleri, bölümleri, sınıfları, adres ve telefonları yazılı fotoğraflı form; sayman tarafından muhafaza edilir.

 

c) Kasa Defteri, Komisyon Demirbaş Defteri: Sayman tarafından tutulur.

 

9-Disiplin İşleri

 

MADDE 9

 

     Yönetim Kurulu, her eğitim ve öğretim yılı başında üyelerinin durumlarını gözden geçirir. Üyelik yükümlülüklerini yerine getirmeyen, toplulukların çalışma esasları ile amaçlarına uygun davranışlarda bulunmayan, komisyon hedef ve ilkelerine aykırı davranış ve tutum sergileyen, talebelerin üyeliklerinin sonlandırılması için, Genel Kurula gerekçeli kararı ile teklifte bulunur ve bu üyeler yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılırlar.

 

10-Çağrı ve Duyuru Yöntemi

 

MADDE 10

 

     Komisyon faaliyetleri, kurul toplantıları topluluk üyelerine topluluğun iletişim kaynakları (internet, topluluk panosu vb.) kullanılarak duyurulur.

 

11-Toplantı Yöntemi

 

MADDE 11

 

     Toplantı Genel Kurul için yılda ve dönem başlarında en az bir, Yönetim Kurulu için ise en az ayda bir yapılır. Olağanüstü durumlarda başkanın çağrısı üzerine olağanüstü toplantılar da yapılabilir.

 

12-Yönetmelik Değişikliği ve Boşluklar

 

MADDE 12

 

     Yönetim Kurulu mevcut yönetmelikte ihtiyaçları karşılaması ve sıkıntıların giderilmesi için Yönetim kurulunun salt çoğunluk kararıyla yönetmelik değişiklikleri yapabilir. Yönetmelikte doğacak boşluklar için son karar Yönetim kurulunundur. Değişiklik teklifi Genel Kurulda yapıldıktan sonra değişiklik yürürlüğe girer.

 

13-Yürütme

 

MADDE 13

 

     Bu Tüzük Topluluk Başkanı ve Danışman tarafından yürütülür.

 

14-Komisyon Kurucu Üyeleri ve Akademik Danışman

 

MADDE 14

 

Kurucular

1- Ahmet Faruk ERTÜRK

2- Özcan BOZKUŞ

 

Akademik Danışman: Özcan BOZKUŞ

 

15- Komisyon Amblemi ve İçeriği

 

MADDE 15

 

 

 

 

 

 

     Amblemimizde bulunan mavi ve yeşil imgeler, talebelerimiz arasında gittikçe büyüyen sinerji, birlik, beraberlik ve kardeşlikleri simgelemektedir.

 

Komisyon Yönetmeliği

© 2015 Tüm Telif Hakları Saklıdır

AKARÇEŞME TALEBE YURDU

Kocatepe Mahallesi 74. Sokak No:19 Kuruçeşme İzmit/KOCAELİ

Hep Birlikte, Daha İyi Bir Geleceğe...

Kar Çiçekleri - ATAK
00:00 / 00:00
bottom of page